Een auto verkopen op het internet is een lijdensweg. Dagelijks mailen talloze nieuwsgierigaarden om uiteindelijk te onthullen nooit de intentie te hebben gehad om je auto te kopen. Of het zijn gelukzoekers met biedingen die zwaar onder de vraagprijs liggen. En dan is daar ineens het verlossende – en Engelstalige – mailtje van een potentiële koper.

Akkoord met de vraagprijs

Hij gaat vrijwel direct akkoord met jouw vraagprijs. Oh, alleen is hij een oceanoloog die op dat moment ergens op de Rode Zee op zoek is naar een ontvoerd clownsvisje. Of een ander compleet geloofwaardig excuus. Dus hij stuurt zo snel mogelijk een transporteur om je auto op te halen. Oh, en hij wil graag via PayPal betalen. Te mooi om waar te zijn, denk je. En dat is het ook. Maar hoe gaat de oplichter te werk? Jat hij je auto?

Om te beginnen ga je de oplichter nooit in het echt zien. Hij is namelijk niet uit op je auto, maar op je geld. Hij probeert je een oor aan te naaien met de voorschotfraude. Ook wel ‘419 scam’ of ‘Nigeriaanse oplichting’ genoemd. Deze truc stamt al uit twintigste eeuw. Hij stelt voor de sier misschien nog wat vragen, waarna jullie een deal sluiten. Daarna vraagt hij je een betalingsverzoek te sturen via PayPal of om je PayPal-betalingsgegevens. Vervolgens stuurt hij een nep-mailtje dat afkomstig lijkt van PayPal met de betalingsbevestiging.

En dan komt de oplichterij

Tot zover ben je nog geen euro kwijt. Maar na de bevestigingsmail komt een tweede bericht dat de transactie gepauzeerd is. Voordat het geld via PayPal overgemaakt kan worden, moet je eerst de transporteur betalen via Western Union. Pas als de vervoerder betaald is, krijg jij je geld. Je voelt ‘m aankomen: zodra je het bedrag van een paar honderd euro overmaakt, hoor je niets meer van de koper.

Waarom Western Union?

Via de Western Union-kantoren kun je geld overmaken naar personen over de hele wereld. De persoon aan de andere kant van de wereld (of waar dan ook) gaat dan naar zijn lokale kantoor en haalt het geld daar op. De ontvanger is daarna niet te traceren en de betaling is niet terug te draaien.

Dus, hierbij een tip van ons: gebruik je verstand. Maar dat deed je vast al.
Nog een andere leuke tip, is het chip tunen van je auto.

Bron: msn.com