fbpx
FAQ

Meest gestelde vragen

Is een vermogensmeting noodzakelijk om een auto goed af te stellen tijdens een optimalisatie?

Het antwoord op deze vraag is nee. Om een auto goed af te kunnen stellen heb je loggegevens nodig van de motor en is een vermogensmeting niet verplicht.

Het belangrijkste is dat de lucht-brandstof verhouding goed is afgesteld, dus niet te rijk (teveel benzine) of te arm (te weinig benzine). Met de loggegevens, die wij met livedata registreren tijdens een testrit, kunnen wij tevens de technische staat van de motor beoordelen. In de logdata zien we onder andere de gegevens van de turbo, injectoren en de lamdasensor. Samen met deze gegevens maken we de software voor jouw auto op maat.

Een vermogensmeting bij EQ Performance is natuurlijk wel mogelijk mocht je toch exact willen zien hoeveel vermogen jouw auto levert.

Een vóór en na vermogensmeting kost €99,- incl BTW.

Wat betekent de 14 dagen testtijd?

Wanneer je bij EQ Performance je auto laat optimaliseren dan krijg je standaard van ons 14 dagen testtijd vanaf de dag dat je auto is geoptimaliseerd. Dit betekent dat je twee weken lang lekker kunt rondrijden met een beter rijdende auto zonder zorgen. Je kunt dan van alles testen als je dat wilt en kijken hoe het rijdt in de praktijk bij dagelijks gebruik. Mocht het zo zijn dat je het vindt tegenvallen of dat je het je geld niet waard vindt, dan ben je binnen die 14 dagen bij ons van harte welkom om de auto weer terug naar origineel te zetten en krijg je netjes je volledig betaalde bedrag terug! We zijn namelijk zo zeker van onze kwaliteit dat we dit soort services durven aan te bieden.

Check je vermogenswinst of plan direct een afspraak

Heeft de naam EQ Performance een betekenis?

Uiteraard hoeven we niet uit te leggen waarom “Performance” in onze naam zit, maar ik snap dat EQ niet altijd voor iedereen even duidelijk is. De letters EQ uit onze naam zijn een afkorting voor “Equalizer”. Met een equalizer kun je de kwaliteit van audio perfect afstellen zodat je geluidsset de beste prestaties levert. Omdat dit eigenlijk precies is wat we met jouw auto doen vonden we het de perfecte toevoeging voor onze naam. Wij stellen namelijk jouw auto nog beter af waardoor de motor optimaal zal presteren.

Merk ik direct verschil na een EQ power optimalisatie?

Ja, het verschil merk je direct. In enkele gevallen duurt het 200 tot 300 km voordat de software volledig is ingeleerd en je het verschil optimaal voelt – dit is vooral het geval bij kleine benzine motoren. Inleren is het gevolg van de vele sensoren die tegenwoordig in de motor en transmissie zitten die tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe software.

Ik heb een DSG/automatische transmissie, kan de EQ Power Optimalisatie dan ook?

Jazeker, de EQ Optimalisatie is ook geschikt voor auto’s met automische transmissie en DSG bak. Wij houden bij de optimalisatie rekening met de veiligheidsmarges van het type transmissie en zorgen ervoor dat die niet wordt overbelast. Je hoeft dus ook geen extra kosten te maken voor een eventuele transmissie updates.

Kan ik dezelfde brandstof blijven tanken na de EQ Optimalisatie?

Ja hoor, de EQ optimalisatie is geschikt voor elk type brandstof en die kan je gewoon blijven gebruiken. Ons advies is E5 (RON 98) omdat de motor lekkerder en efficienter draait maar E10 kan ook getankt worden gezien we de afstelling van de optimalisatie op E10 doen. Wil je de dat we je auto  alleen op E5 afstellen dan is dit uiteraard geen probleem. Dieselrijders kunnen gewoon diesel blijven tanken.

Bieden jullie garantie?

EQ Performance staat garant voor het leveren van high quality, veilige en betrouwbare producten. Het is daarmee vanzelfsprekend dat wij jou garanties geven op al onze producten. Onze producten worden uitvoerig getest en bevinden zich altijd binnen de veiligheidsmarges van het belastingsniveau van de motor. Lees meer

Kan ik nóg meer vermogen uit mijn auto halen dan met de EQ POWER Optimalisatie?

Ja, dit is mogelijk. Om de veiligheid te waarborgen zijn hiervoor mechanische aanpassingen aan te raden. Vaak wordt het extra vermogen door deze mechanische aanpassingen relatief duurder.
Valt je auto nog binnen de garantie dan zullen deze aanpassingen ook invloed hebben op je garantie.

Heb je jouw wagen nog niet eerder laten optimaliseren (bij EQ of elders)? Dan raden wij aan eerst voor een optimalisatie te kiezen. Het verschil is aanzienlijk. Mocht je daarna nóg meer power willen, dan kan je altijd kijken naar de opties voor mechanische aanpassingen.

Is optimalisatie wel veilig en verantwoord voor mijn auto?

Jazeker, bij de ontwikkeling van de EQ Optimalisatie is rekening gehouden met de fabrieksmarges waarbinnen we kunnen bewegen zonder in te boeten aan kwaliteit of veiligheid van jouw auto. Daarnaast wordt bij elke individuele optimalisatie rekening gehouden met de specifieke factoren van jouw auto zoals bouwjaar, transmissie kilometerstand en de conditie van essentiële onderdelen. Zie ook ons schema voor het EQ Optimalisatieproces.
optimalisatieschema

Kan mijn garage de optimalisatie verwijderen?

Bij  onderhoud of  reparaties zal de optimalisatie niet worden overschreven of verwijderd.
Dit is wél mogelijk indien de fabrikant met een software-update komt voor het motormanagement. De kans dat dit voorkomt is vrij klein. Mocht dit toch een keer gebeuren dan zijn wij de moeilijkste niet en optimaliseren wij jou auto éénmalig gratis. Gebeurt dit meer dan één keer dan zullen we slechts een kleine vergoeding in rekening brengen.

Kan mijn garage de optimalisatie achterhalen?

De optimalisatie vindt alleen plaats in de motorcomputer. Aan de motorcomputer is niet te zien dat de software geoptimaliseerd is. Bij onderhoud of reparaties ziet jouw garage dus niets, zelfs niet bij het uitlezen van storingen. Wij laten de keuze aan jou om de garage wel of niet op de hoogte te stellen van de optimalisatie.

Gebruikt EQ Performance standaard software voor de optimalisatie?

Standaard optimalisatie software bestaat eigenlijk niet. Wij lezen de huidige software van jouw auto uit en op basis van jouw auto, wensen en behoeften worden de parameters aangepast. Na de aanpassing wordt de software weer ingelezen op de ECU (motorcomputer). Zie ook ons schema voor het EQ Optimalisatieproces. 

optimalisatieschema
Wordt mijn auto zuiniger na optimalisatie?

Mogelijke besparing valt te realiseren bij dieselvoertuigen doordat wij het motormanagement optimaliseren en de motor dus efficiënter werkt. Per inspuiting van brandstof wordt er meer koppel gecreëerd en hoef je minder gas te geven voor hetzelfde resultaat. Bij een efficiënte rijstijl kan je tot wel 12% per tankbeurt besparen. Hierbij spelen echter meerdere factoren een rol zoals jouw rijstijl, weersomstandigheden, staat van de auto, etc.

Bij benzinevoertuigen is er geen aanzienlijke besparing te verwachten. De auto zal echter zeker niet minder zuinig worden, omdat er ook voor deze voertuigen meer koppel wordt gecreëerd.

Waarom doet de fabrikant de optimalisatie niet zelf?

Het optimaliseren is in principe niets anders dan het verder afstellen van de motorinstellingen in de software.
Fabrikanten gebruiken vaak voor verschillende type auto’s dezelfde motor met andere software. Een voorbeeld hiervan is de BMW 320i versus de BMW 328i uit 2013.
Beide beschikken over een identieke 4 cilinder motor met een cilinderinhoud van 1997cc. Aan het exterieur, de motor of de computer is geen verschil te zien tussen deze twee BMW’s. Het verschil zit in de software met als gevolg een groter vermogen van 61pk en 80 newtonmeter (trekkracht) voor de BMW 328i. Het prijsverschil tussen deze twee auto’s is €5.000.

Hoe lang duurt het?

Een EQ Optimalisatie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur – je kunt er in de meeste gevallen in onze wachtruimte op wachten (of meekijken als je dat leuk vindt). In een enkel geval kan het langer duren. Vaak weten wij van tevoren of het bij jouw auto wat langer duurt en geven wij dit aan.