fbpx
FAQ

Meest gestelde vragen

Voor velen is chiptuning nog abracadabra hieronder de meest gestelde vragen op een rij

Heeft de naam EQ Performance een betekenis?

Uiteraard hoeven we niet uit te leggen waarom “Performance” in onze naam zit, maar we snappen dat EQ niet altijd voor iedereen even duidelijk is. De letters EQ uit onze naam zijn een afkorting voor “Equalizer”. Met een equalizer kun je de kwaliteit van audio perfect afstellen zodat je geluidsset de beste prestaties levert. Omdat dit eigenlijk precies is wat we met jouw auto doen vonden we het de perfecte toevoeging voor onze naam. Wij stellen namelijk jouw auto nog beter af waardoor de motor optimaal zal presteren.

Hoe kan het dat mijn auto nog niet te optimaliseren is?

Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om jouw auto te optimaliseren vanwege beveiligingssystemen die voorkomen dat de motorcomputer (ECU) kan worden gelezen en beschreven. Dit betekent dat we de software niet kunnen ontwikkelen of programmeren. Het is moeilijk om een termijn te geven wanneer dit wel mogelijk zal zijn, aangezien we afhankelijk zijn van de hardwareleveranciers die ervoor zorgen dat we toegang krijgen tot de desbetreffende motorcomputer.

Het is belangrijk op te merken dat als wij het niet kunnen, niemand anders dit kan. Om op de hoogte te blijven en automatisch een bericht te ontvangen wanneer jouw auto wel geoptimaliseerd kan worden, kun je jouw kenteken invullen op onze website. Op die manier kom je automatisch op onze lijst te staan en ontvang je direct bericht zodra het wel mogelijk is.

Kan ik dezelfde brandstof blijven tanken na de EQ Optimalisatie?

Ja hoor, de EQ optimalisatie is geschikt voor elk type brandstof en die kan je gewoon blijven gebruiken. Ons advies is E5 (RON 98) omdat de motor lekkerder en efficienter draait maar E10 kan ook getankt worden gezien we de afstelling van de optimalisatie op E10 doen. Wil je de dat we je auto  alleen op E5 afstellen dan is dit uiteraard geen probleem. Dieselrijders kunnen gewoon diesel blijven tanken.

Ik heb een DSG/automatische transmissie, kan de EQ Power Optimalisatie dan ook?

Jazeker, de EQ Optimalisatie is ook geschikt voor auto’s met automische transmissie en DSG bak. Wij houden bij de optimalisatie rekening met de veiligheidsmarges van het type transmissie en zorgen ervoor dat die niet wordt overbelast. Je hoeft dus ook geen extra kosten te maken voor een eventuele transmissie updates.

Merk ik direct verschil na een EQ power optimalisatie?

Ja, het verschil merk je direct. In enkele gevallen duurt het 200 tot 300 km voordat de software volledig is ingeleerd en je het verschil optimaal voelt – dit is vooral het geval bij kleine benzine motoren. Inleren is het gevolg van de vele sensoren die tegenwoordig in de motor en transmissie zitten die tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe software.

Welke betalingsmogelijkheden hebben jullie?

Je kunt bij ons ter plekke betalen met Pin of Contant, ook is er de mogelijkheid om de optimalisatie in 3 termijnen te betalen. Voor deze laatste optie kun je contact opnemen met de vestiging van jouw keuze.

Mijn auto heeft een hoge kilometerstand, is de EQ Power optimalisatie dan nog wel mogelijk?

Ja, het is zeker mogelijk om een auto met een hoge kilometerstand te optimaliseren. Voordat we beginnen met de optimalisatie, voeren we een grondige controle uit door middel van het uitlezen van logdata en een uitgebreide inspectie van de motor. Hierbij checken we de motor op fouten en storingen. Dit stelt ons in staat om de huidige staat van de auto te beoordelen en eventuele problemen te identificeren die van invloed kunnen zijn op de tuning.

Het is belangrijk dat je auto goed onderhouden is. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je auto langer meegaat, beter presteert en minder kans heeft op onverwachte problemen. We voeren de EQ Power optimalisatie pas uit als alles in orde is, zodat we de prestaties kunnen optimaliseren en zorgen voor een veilig en betrouwbaar tuningproces.

Kan de EQ Power optimalisatie onder de sport knopt gezet worden?

Ja, het is mogelijk om de EQ Power optimalisatie onder de sportknop te zetten. Echter, we adviseren dit niet. EQ Power is niet alleen bedoeld voor sportief rijden, maar bied ook voordelen bij normaal rijgedrag. De optimalisatie zorgt namelijk voor meer koppel onderin, waardoor je meer souplesse krijgt en de auto soepeler en responsiever aanvoelt tijdens dagelijks gebruik. Hierdoor profiteer je niet alleen tijdens sportief rijden, maar ook bij rustig en normaal rijden van de voordelen van chiptuning.

Werkt de sport knop nog na de EQ Power optimalisatie?

Ja, na de EQ Power optimalisatie blijven alle knoppen, inclusief de sportknop, volledig functioneren. De verschillende rijmodus knoppen, zoals de sportknop, veranderen in principe alleen het gasrespons en niet het daadwerkelijke vermogen van de motor. Dit betekent dat de gevoeligheid van het gaspedaal en de reactie van de auto op je input worden aangepast, zodat je een sportievere rijervaring krijgt wanneer je dat wilt. De EQ Power optimalisatie zorgt ervoor dat je auto in alle rijmodi beter presteert, terwijl de functionaliteit van de knoppen behouden blijft.

Is een vermogensmeting noodzakelijk om een auto goed af te stellen tijdens een optimalisatie?

Het antwoord op deze vraag is nee. Om een auto goed af te kunnen stellen heb je loggegevens nodig van de motor en is een vermogensmeting niet verplicht.

Het belangrijkste is dat de lucht-brandstof verhouding goed is afgesteld, dus niet te rijk (teveel benzine) of te arm (te weinig benzine). Met de loggegevens, die wij met livedata registreren tijdens een testrit, kunnen wij tevens de technische staat van de motor beoordelen. In de logdata zien we onder andere de gegevens van de turbo, injectoren en de lamdasensor. Samen met deze gegevens maken we de software voor jouw auto op maat.

Een vermogensmeting bij EQ Performance is natuurlijk wel mogelijk mocht je toch exact willen zien hoeveel vermogen jouw auto levert.

Een vóór en na vermogensmeting kost €99,- incl BTW.

Wat gebeurt er vooraf de EQ Power optimalisatie?

1. Testrit: We maken eerst een testrit om de huidige prestaties van de auto te beoordelen en eventuele huidige prestatieproblemen te identificeren.

2. Auto uitlezen: Na de testrit lezen we de auto uit met behulp van geavanceerde diagnoseapparatuur om informatie te verkrijgen over de huidige ECU-instellingen, motorparameters en eventuele foutcodes die kunnen wijzen op problemen.

3. Onder de motorkap check: Vervolgens openen we de motorkap en voeren we een visuele inspectie uit van de motor en de componenten. Dit omvat het controleren op eventuele lekkages, slijtage of beschadiging die de prestaties van de auto kunnen beïnvloeden.

4.Logdata van de motor bekijken: Indien nodig bekijken we de logdata van de motor om meer inzicht te krijgen in de prestaties en het gedrag van de motor.

Als alle voorgaande stappen goed zijn verlopen en er geen problemen zijn geconstateerd, kunnen we beginnen met de EQ Power optimalisatie.

Geen turbo, is een optimalisatie wel mogelijk?

Ja, een auto zonder turbo kan ook worden geoptimaliseerd, maar de aard van de tuning kan verschillen van die van een turbo-auto. Bij auto’s zonder turbo wordt chiptuning meestal gebruikt om de prestaties van de motor te optimaliseren door de brandstofinjectie, ontstekingstiming en andere parameters aan te passen. Deze aanpassingen kunnen leiden tot verbeterde vermogensafgifte, responsiviteit en brandstofefficiëntie.

Bij auto’s zonder turbo kan chiptuning bijvoorbeeld gericht zijn op het maximaliseren van het koppel en het vermogen over een breed toerenbereik, terwijl bij turbo-auto’s de nadruk vaak ligt op het verhogen van de turbodruk voor extra vermogen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van prestatieverbetering bij auto’s zonder turbo doorgaans beperkter is dan bij turbo-auto’s. Toch kunnen zelfs kleine aanpassingen via chiptuning aanzienlijke verbeteringen bieden in de algehele rijervaring van een auto zonder turbo

Ik heb een auto gekocht die bij jullie is geoptimaliseerd, maar het certificaat ontbreekt/ Ik ben mijn certificaat kwijt. Kan ik een nieuw certificaat krijgen?

Een optimalisatiecertificaat wordt eenmalig afgegeven, direct na de optimalisatie. Alleen op dat moment kunnen we met zekerheid vaststellen wat er met de auto is gebeurd en garanderen we dat hij correct wordt afgeleverd. Verder wordt een certificaat niet gedupliceerd, gezien de waarde van een certificaat dan waardeloos is. Bovendien kunnen we geen nieuwe certificaten uitgeven vanwege privacyredenen, aangezien het certificaat persoonlijke gegevens van de vorige eigenaar bevat.

Wat betekent de 14 dagen testtijd?

Wanneer je bij EQ Performance je auto laat optimaliseren dan krijg je standaard van ons 14 dagen testtijd vanaf de dag dat je auto is geoptimaliseerd. Dit betekent dat je twee weken lang lekker kunt rondrijden met een beter rijdende auto zonder zorgen. Je kunt dan van alles testen als je dat wilt en kijken hoe het rijdt in de praktijk bij dagelijks gebruik. Mocht het zo zijn dat je het vindt tegenvallen of dat je het je geld niet waard vindt, dan ben je binnen die 14 dagen bij ons van harte welkom om de auto weer terug naar origineel te zetten en krijg je netjes je volledig betaalde bedrag terug! We zijn namelijk zo zeker van onze kwaliteit dat we dit soort services durven aan te bieden.

Check je vermogenswinst of plan direct een afspraak

Bij jou op locatie of aan huis?

We krijgen vaak de vraag of we op locatie komen en aan huis doen optimaliseren. Hoe makkelijk en gewenst dit ook lijkt, dit moet je niet willen. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen die we hanteren werken wij alleen binnen onze eigen werkplaatsen. Daarom heeft EQ Performance inmiddels ook drie vaste locaties in Nederland gevestigd. Op die manier zijn we nooit heel erg ver uit je buurt :-)

Er wordt door beginnende tuners vaak op locatie gewerkt, helaas is dit naar onze mening niet de juiste wijze om de kwaliteit te waarborgen. Elke auto moet voor- en achteraf een kwaliteitscontrole krijgen door middel van live logdata. Je kunt je voorstellen dat dit niet op elke willekeurige omgeving goed kan plaatsvinden. We adviseren dan ook altijd om de tijd te nemen om naar een bedrijf met een eigen vestiging te gaan.

Hoe lang duurt een EQ Power Optimalisatie?

Een EQ Optimalisatie duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur – je kunt er in de meeste gevallen in onze wachtruimte op wachten. Tijdens het wachten kun je lekker doorwerken met onze Wifi verbinding of lekker netflixen op onze tv schermen onder genot van een kopje koffie of een koud drankje. In een enkel geval kan het langer duren. Vaak weten wij van tevoren of het bij jouw auto wat langer duurt en geven wij dit aan.

Waarom doet de fabrikant de optimalisatie niet zelf?

Het optimaliseren is in principe niets anders dan het verder afstellen van de motorinstellingen in de software.
Fabrikanten gebruiken vaak voor verschillende type auto’s dezelfde motor met andere software. Een voorbeeld hiervan is de BMW 320i versus de BMW 328i uit 2013.
Beide beschikken over een identieke 4 cilinder motor met een cilinderinhoud van 1997cc. Aan het exterieur, de motor of de computer is geen verschil te zien tussen deze twee BMW’s. Het verschil zit in de software met als gevolg een groter vermogen van 61pk en 80 newtonmeter (trekkracht) voor de BMW 328i. Het prijsverschil tussen deze twee auto’s is €5.000.

Wordt mijn auto zuiniger na optimalisatie?

Mogelijke besparing valt te realiseren bij dieselvoertuigen doordat wij het motormanagement optimaliseren en de motor dus efficiënter werkt. Per inspuiting van brandstof wordt er meer koppel gecreëerd en hoef je minder gas te geven voor hetzelfde resultaat. Bij een efficiënte rijstijl kan je tot wel 12% per tankbeurt besparen. Hierbij spelen echter meerdere factoren een rol zoals jouw rijstijl, weersomstandigheden, staat van de auto, etc.

Bij benzinevoertuigen is er geen aanzienlijke besparing te verwachten. De auto zal echter zeker niet minder zuinig worden, omdat er ook voor deze voertuigen meer koppel wordt gecreëerd.

Gebruikt EQ Performance standaard software voor de optimalisatie?

Standaard optimalisatie software bestaat eigenlijk niet. Wij lezen de huidige software en logdata van jouw auto uit en op basis van jouw auto, wensen en behoeften worden de parameters aangepast door ons In-house softwaretak EQ Software (ww.eq.software). Doordat we onze eigen software ontwikkeling hebben kunnen we de beste maatsoftware maken voor jouw auto.

optimalisatieschema
Kan mijn garage de optimalisatie achterhalen?

De optimalisatie vindt alleen plaats in de motorcomputer. Aan de motorcomputer zelf is niets te zien dat de software geoptimaliseerd is. Bij onderhoud of reparaties ziet jouw garage dus niets, zelfs niet bij het uitlezen van storingen. Een aantal merken hebben systemen om een optimalisatie eventueel te achterhalen, wil je hier meer info over klik dan hier voor een terugbelafspraak of bel ons en we leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Kan mijn garage de optimalisatie verwijderen?

Bij  onderhoud of  reparaties zal de optimalisatie niet worden overschreven of verwijderd.
Dit is wél mogelijk indien de fabrikant met een software-update komt voor het motormanagement. De kans dat dit voorkomt is vrij klein. Mocht dit toch een keer gebeuren dan zijn wij de moeilijkste niet en optimaliseren wij jou auto éénmalig gratis. Gebeurt dit meer dan één keer dan zullen we slechts een kleine vergoeding in rekening brengen.

 

Is optimalisatie wel veilig en verantwoord voor mijn auto?

Jazeker, bij de ontwikkeling van de EQ Optimalisatie is rekening gehouden met de fabrieksmarges waarbinnen we kunnen bewegen zonder in te boeten aan kwaliteit of veiligheid van jouw auto. Daarnaast wordt bij elke individuele optimalisatie rekening gehouden met de specifieke factoren van jouw auto zoals bouwjaar, transmissie kilometerstand en de conditie van essentiële onderdelen. Klik hieronder op het schema voor het EQ Optimalisatie-proces.

optimalisatieschema
Kan ik de optimalisatie in termijnen betalen?

Jaa dat kan zeker, dit kun je bij ons in3 delen doen. In3 is een betaalmogelijkheid die je de mogelijkheid biedt om de optimalisatie in drie termijnen te betalen, zonder rente. Bij EQ Performance kan je gebruikmaken van deze flexibele betaaloptie voor een motoroptimalisatie en eventueel een automaat optimalisatie erbij.

Wanneer je je auto optimaliseert bij EQ Performance en kiest voor de in3 betaalmogelijkheid, worden de kosten van je aankoop opgesplitst in drie gelijke termijnen. Deze termijnen betaal je in een periode van drie maanden, waarbij de eerste betaling direct plaatsvindt bij het afrekenen. De overige twee termijnen worden respectievelijk één en twee maanden na de eerste betaling afgeschreven.

Kan ik nóg meer vermogen uit mijn auto halen dan met de EQ POWER Optimalisatie?

Ja, dit is mogelijk. Om de veiligheid te waarborgen zijn hiervoor mechanische aanpassingen aan te raden. Vaak wordt het extra vermogen door deze mechanische aanpassingen relatief duurder.
Valt je auto nog binnen de garantie dan zullen deze aanpassingen ook invloed hebben op je garantie.

Heb je jouw wagen nog niet eerder laten optimaliseren (bij EQ of elders)? Dan raden wij aan eerst voor een optimalisatie te kiezen. Het verschil is aanzienlijk. Mocht je daarna nóg meer power willen, dan kan je altijd kijken naar de opties voor mechanische aanpassingen.

Bieden jullie garantie?

EQ Performance staat garant voor het leveren van high quality, veilige en betrouwbare producten. Het is daarmee vanzelfsprekend dat wij jou garanties geven op al onze producten. Onze producten worden uitvoerig getest en bevinden zich altijd binnen de veiligheidsmarges van het belastingsniveau van de motor. Lees meer