chiptuningDe software in jouw auto bepaalt voor een groot gedeelte de prestaties. Wil je de prestaties of de rijervaring van jouw auto verbeteren en vraag jij je daarnaast af: “Hoe werkt chiptuning en welke software is er?” Lees dan hieronder verder. In dit artikel leggen we namelijk uit hoe chiptuning werkt, welke vormen van tuning er zijn en wat er bereikt kan worden door alleen al de bestaande software van je auto te finetunen. Chiptuning is er niet alleen voor om je auto sneller te laten accelereren of om harder te kunnen rijden. Door middel van chiptuning kan je ook brandstof besparen en kan het weggedrag verbeterd worden. Chiptuning is dus voor meerdere doeleinden interessant.

Hoe weet je of chiptuning echt werkt?

Om te bepalen of chiptuning voor jouw auto mogelijk is, moet je eerst weten welke mogelijkheden er zijn voor de verschillende processen. Wanneer je een redelijk oude auto hebt, kan het bovendien zo zijn dat jouw auto geen software gebruikt of dat met de software niet alle processen worden beïnvloed. Wanneer je een automatische versnellingsbak hebt, dan is het goed mogelijk dat deze ook middels chiptuning geoptimaliseerd kan worden. Bij nieuwere auto’s valt er enorm veel in de software aan te passen omdat er veel elektronica in nieuwe auto’s zit. Hiermee wordt door middel van chip tuning een totaal andere rijervaring bereikt. Chiptuning begint in de eerste plaats met het goed laten doormeten van je auto. Dit is ook het eerste wat we bij EQ Performance voor jou zullen doen.

Wat kan er met chiptuning bereikt worden?

Wanneer je auto software gebruikt om processen aan te sturen, dan kan bij het uitlezen ervan bepaald worden welke bandbreedte er is om aanpassingen in te maken. Het doormeten van je auto wordt tijdens het rijden gedaan. Zo wordt er real-time data verzameld van de prestaties van jouw auto tijdens het rijden. Dit is zeer interessant om te zien en geeft je een beeld van welke optimalisaties er mogelijk zijn en welke prestatieverbeteringen er bereikt kunnen worden. Zaken als temperatuur, laaddruk, brandstofverhouding, vermogen etc. Alles wordt inzichtelijk na het uitmeten. Op basis hiervan kan specifiek voor jouw auto, en in combinatie met jouw rijgedrag, een plan opgesteld worden.

Van monteurs tot programmeurs

De basis van de vraag, “hoe werkt chiptuning en welke software is er?” weet je nu. Maar hoe gaan deze aanpassingen precies gemaakt worden en behoud je nog wel de originele software van jouw auto? EQ Performance past de software van je auto aan. Er wordt dus geen nieuwe chip of nieuwe software geplaatst. Ook wordt er binnen de veilige grenzen van je voertuig gewerkt. Binnen deze grenzen is al veel te bereiken zonder dat de veiligheid in gevaar komt. Om de levensduur van je motor niet te verkorten, is goede kennis van hoe ver je kunt gaan erg belangrijk. Daarom wordt chiptuning door onze ervaren programmeurs gedaan. Je kunt hen zien als de digitale monteur van jouw auto. In plaats van het monteren van een nieuwe uitlaat of carburateur, gaat de programmeur in de software van de auto aan het werk. Nadat hij klaar is, kun je een proefrit maken om zelf de verandering te ervaren. Indien gewenst kun je een kopie van de originele software ontvangen.

Software voor ECU auto’s en voor chiptuning

Auto’s maken gebruik van verschillende types software. Om in die software te schrijven heb je programma’s nodig. EQ Performance heeft hier zelf software voor gemaakt om de prestaties van jouw auto goed uit te lezen en aan te passen. Er bestaat ook chiptuning software van software-fabrikanten, deze kan iedereen kopen. Hoewel je met deze programma’s zelf aan de slag kunt, is dit zeer af te raden. “Spelen” met de prestaties van je auto kan verstrekkende gevolgen hebben en moet door specialisten gedaan worden. Er is vergaande technische kennis nodig van auto’s en software om dit goed en met name veilig te doen.

Kun je chiptuning ongedaan maken?

Wanneer je chiptuning van jouw auto door EQ Performance laat doen, dan kan deze altijd weer terug gezet worden naar de fabrieksinstellingen. Mocht je binnen 14 dagen na de chiptuning van jouw auto toch de fabrieksinstellingen teruggezet willen hebben, dan krijg je bovendien je geld voor het chiptunen terug. Wanneer je je auto door ons laat chiptunen ontvang je maar liefst 5 jaar gratis uitlezing bij storingen (Service-Assist) en een her-optimalisatie na een dealer-update. Bij chiptuning voor nieuwe auto’s tot 2 jaar oud en een kilometerstand lager dan 100.000, geven wij zelf motorgarantie. Vraag naar alle voorwaarden bij een van onze specialisten wanneer je jouw nieuwe auto wil laten chiptunen. Zij kunnen je direct alles vertellen over het onderwerp “chiptuning nieuwe auto”.

Wat is stage 1 en stage 2 chiptuning?

Wanneer je je gaat verdiepen in chiptuning kom je de termen stage 1 en stage 2 chiptuning tegen. Maar wat is dit precies en wat is het verschil? Bij EQ Performance bieden we voornamelijk stage 1 chiptuning aan. Dit omvat de software aanpassingen om prestaties van de motor te verbeteren. Bij stage 2 chiptuning is vaak het maximale uit stage 1 al bereikt en wordt er gekeken naar hardware-aanpassingen. Kortom, er worden dan nieuwe onderdelen gemonteerd om de motor een nog betere prestaties te geven. Waarbij stage 1 een vorm van relatief betaalbare chiptuning is, zal stage 2 chiptuning een stuk meer kosten. Om na stage 2 chiptuning, dus het monteren van nieuwe onderdelen, weer de optimale prestaties te bereiken, wordt de software weer opnieuw uitgelezen en waar nodig aangepast. Voor de meeste mensen biedt stage 1 chiptuning meer dan voldoende prestaties waardoor stage 2 niet nodig is.

De kosten voor chiptunen en een afspraak maken

Om de kosten voor chiptuning van jouw auto te weten te komen, kun je het beste contact met ons opnemen. Per auto zal de prijs verschillen. In veel gevallen is de investering in chiptuning een paar honderd euro. Dit is inclusief alle services en garanties die EQ Performance biedt. Naast het tunen van de motor, kunnen ook sommige types automatische versnellingsbakken getuned worden door ons. Wanneer je dit in combinatie met auto chiptunen laat doen, zijn de totale kosten lager. Onze experts kunnen je hier meer over vertellen. Geef je kenteken aan ons door om er alvast achter te komen hoeveel extra Pk’s en hoeveel meer trekkracht jouw auto in zich heeft. Je kunt ook contact met ons opnemen om direct jouw andere wensen te bespreken of een afspraak te maken voor een vermogensmeting.