Moderne motoren bieden door middel van een efficiënte werking en een lagere cilinderinhoud, hogere prestaties dan oudere en grotere motoren. Een deel van deze efficiëntie wordt bereikt door computers die de processen in de motor optimaliseren. Wanneer jij een autoliefhebber bent, dan kan het goed zijn dat je op zoek gaat naar tips voor extra vermogen. Want hoewel je mag verwachten dat jouw auto in de fabriek geoptimaliseerd is, valt dit in praktijk vaak tegen. In sommige gevallen worden de prestaties van de motor door middel van software zelfs geremd. Wanneer je meer vermogen uit jouw motor wilt halen, dan kom je vaak bij chiptuning uit. Maar chiptuning is een breed begrip. In dit artikel geven we over chiptuning 8 tips voor extra vermogen. Hieronder lees je wat chiptuning is en hoe hiermee de prestaties van jouw motor verbeterd kunnen worden.

8 tips voor extra vermogen

1. Software van jouw motor optimaliseren

Je kunt het rijgedrag van moderne auto’s naar wens aanpassen. Voordat je allerlei modificaties aan jouw auto laat doen, zowel op software als op technisch gebied, is het belangrijk de software van jouw auto uit te lezen. Door het uitlezen van de software weet je wat de bandbreedtes zijn waarin je kunt werken. Bij EQ Performance werken programmeurs die verstand hebben van autotechniek. Hierdoor wordt de software van de auto niet alleen op snelheid en prestaties geoptimaliseerd, maar wordt ook gekeken naar rijervaring, het brandstofverbruik, en de impact op het milieu. Wij vertalen jouw wensen naar de werking van jouw motor.

2. Heb jij de optimale uitvoering van jouw motor?

Wanneer je naar uitvoeringen van een bepaald model auto kijkt, zie je dat er met dezelfde motor meerdere uitvoeringen zijn. In sommige gevallen gaat dit alleen om softwarematige aanpassingen die in de fabriek zijn gedaan. Je hebt dus eigenlijk de snellere uitvoering, maar je kunt de motor niet tot dat niveau gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een BMW 320i uit 2013 hebt, dan is je motor identiek aan de 328i uit hetzelfde bouwjaar. Je hebt daarmee een potentieel van ongeveer 60 PK meer onder de motorkap zitten. Wij kunnen de software uitlezen en jou laten zien waar deze begrenzers zitten. Vervolgens kunnen we deze begrenzingen opschuiven en deze potentie voor jou ontgrendelen.

3. Versnellingsbak chiptunen

Moderne versnellingsbakken kunnen zeer snel schakelen. Door het chiptunen van de versnellingsbak kunnen deze prestaties verbeterd worden. De koppelbegrenzer kan verschoven worden en er kan verder bepaald worden wanneer en hoe snel de bak schakelt. Wanneer jouw versnellingsbak te snel naar een hogere versnelling schakelt, heeft dit vaak een negatief effect op de prestaties. Neem contact op om te overleggen of jouw versnellingsbak ook in aanmerking komt voor chiptuning.

4. Software in- of uitschakelen die processen bedient

We hebben geleerd van het emissieschandaal bij Volkswagen dat de auto bepaalde processen tijdens testen aan, of juist uit had staan, die tijdens het rijden op de weg anders geconfigureerd waren. Met chiptuning Volkswagen kan hetzelfde gedaan worden. Softwarematig kan bepaald worden hoe bijvoorbeeld de katalysator of de roetfilter werkt. Ook kun je bij auto’s met de zogenaamde “sjoemelsoftware”, deze laten verwijderen, laten aanpassen of downgraden.

5. Chiptuning na hardware aanpassingen

Wanneer je technische aanpassingen aan je auto hebt gedaan of hebt laten doen, dan is het vaak slim om ook de software opnieuw te laten tunen. Een goed voorbeeld is het monteren van een nieuwe performance uitlaat. De ideale instellingen van de software komen hiermee anders te liggen dan zoals ze stonden voor deze aanpassing. Na het aanpassen van de hardware , kun je het beste even langskomen. Ook in het geval je jouw auto al eerder hebt laten chiptunen.

6. Data logs tijdens het rijden maken

Om de motor echt te begrijpen is het verzamelen van data logs tijdens het rijden essentieel. Zaken als de brandstof verhouding, uitlaatgastemperatuur en de laaddruk van een eventueel aanwezige turbomotor worden allemaal in realtime gelogd. Je kunt uit deze data waardevolle informatie halen om je auto nog verder aan te (laten) passen. Wanneer je bijvoorbeeld op het circuit rijdt, zijn de optimale omstandigheden anders dan tijdens gebruik op de openbare weg. Data logs tijdens het rijden geven je deze belangrijke informatie.

7. Kies de juiste brandstof

Aan de pomp heb je keuze tussen E10 en E5 (RON 98). Snellere auto’s maken vaak gebruik van E5. Voor betere prestaties is het belangrijk dat jij de juiste brandstof tankt. Ook de software van je auto kan een optimalisatie krijgen voor een bepaald type brandstof. We stellen de auto dan bijvoorbeeld af op het gebruik van E5.

8. Optimalisatie zit ook in de kleine onderdelen

Chiptuning gaat erom dat de prestaties van je auto worden verbeterd, op welk vlak jij dit ook maar wenst. Wanneer je graag met jouw auto bezig bent en actief de prestaties wilt verhogen, dan kun je ieder onderdeel bekijken. Werkt het optimaal? Zorgt het ervoor dat de motor, het hart van jouw auto, goed kan “kloppen”? Kijk hierbij niet alleen naar de software maar zie de software als een samenkomst van alle factoren. Zoals in de eerdere tips voorbij gekomen, kijk je ook bijvoorbeeld naar de uitlaat en het type brandstof. Maar er is meer, denk aan het type bougies en de motorolie.

chiptuningIs chiptuning veilig en neemt mijn brandstofverbruik toe?

Met een goede chiptuning en de tuning van de hardware van je auto, wordt er binnen de veiligheidsmarges van jouw motor gebleven. We kijken hierbij zowel naar de eigenschappen van de auto zoals deze waren toen de auto uit de fabriek kwam, als naar de huidige staat van de auto. Voordat er aanpassingen gedaan worden, kijken we de essentiële onderdelen na. Alles wordt vooraf doorgemeten. Chiptuning is hierdoor ook een goede optie voor oudere auto’s die in de loop der jaren een aantal PK’s zijn verloren. Een nieuwe, frisse configuratie van de motor kan de gehele rijervaring veel verbetering geven.

Neem contact op

Neem gerust contact met ons op om over jouw motor te praten. We denken graag met je mee om de prestaties van jouw auto te optimaliseren. Inmiddels hebben we al zeer veel merken, modellen en uitvoeringen mogen tunen. Met iedere chiptuning hebben we nieuwe ervaring opgedaan en houden we onszelf up-to-date over nieuwe ontwikkelingen. Dit delen we onder andere bij onze veelgestelde vragen pagina. Wanneer je contact met ons opneemt, delen we deze kennis ook graag met je. Bel ons, stuur een bericht via WhatsApp of per mail of maak direct een afspraak bij onze vestiging voor chiptuning in Rotterdam of Leusden (in de buurt van Amersfoort).