Graag vertellen we je wat de voor- en nadelen van chiptuning zijn. Bij nagenoeg alle auto’s die rijden op benzine of diesel zorgt de fabrikant ervoor dat er in de software die geïnstalleerd is, behoorlijk wat ruimte is om aanpassingen en verbeteringen aan te kunnen brengen. Dat aanpassen en verbeteren noem je ook wel chiptuning. Chiptuning houdt in dat je de motormanagement van je auto optimaliseert. Bij EQ Performance ben je direct aan het juiste adres om deze verbeteringen toe te laten passen. Graag vertellen we je wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Laten we met de voordelen beginnen.

Meer kracht en souplesse

Omdat de producent van de motor van je auto ruimte laat in de software, is het dus mogelijk om enkele aanpassingen te doen zodat je motor nog beter gaat presteren. Hierbij is de kans dat er slijtage en schade optreed nihil. Zo kunnen wij door middel van chiptuning enkele aanpassingen in de software aanbrengen waardoor je auto motor veel meer kracht en souplesse krijgt. Dat aanpassen wordt uiterst nauwkeurig gedaan door het aanpassen van verschillende parameters. Hierbij kun je denken aan de inspuithoeveelheid, de turbodruk, de reactie van het gaspedaal of het tijdstip van de ontsteking in de verbranding.

Hoger rendement van je automotor

Omdat je met BMW chiptuning een aanpassing doet in de software van de motor wordt er meer kracht en souplesse ontwikkelt. Dit heeft als gevolg dat je brandstof kunt gaan besparen als je rijstijl onveranderd blijft. Het rendement van de motor wordt namelijk door de aanpassingen verhoogd, waardoor deze een stuk rustiger draait. Je motor hoeft dus veel minder hard te werken om toch dezelfde prestatie neer te kunnen zetten. Zo heb je dus niet alleen meer comfort, maar haal je ook nog eens veel meer uit je auto.

Nadelen van chiptuning

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de nadelen zijn als het gaat om chiptuning. Er zijn vele voorbeelden te noemen van autobezitters die de auto hebben laten tunen en er daarna jaren zonder problemen mee rond rijden. Maar er zijn ook wat aspecten waar je rekening mee moet houden die nadelig kunnen uitpakken. Wij informeren je waar je aan moet denken als je kiest voor deze aanpassingen van jouw auto.

Verbruik is niet altijd lager

Zoals we al eerder vertelden zal je veel voordeel ervaren in het comfort van je auto wanneer je dezelfde rijstijl blijft aanhouden als voor de aanpassingen. De ervaring leert ons wel dat het extra vermogen dat je met chiptuning creëert, vaak ook wel gaat gebruiken. Wanneer je dit extra vermogen veelvuldig gebruikt zal je motor niet minder, maar juist meer brandstof gaan verbruiken. Er moet namelijk meer brandstof worden ingespoten om aan het gevraagde vermogen te voldoen. Het is dan ook belangrijk om goed op je rijstijl te letten om zo voor een langere periode plezier te hebben van de chiptuning.

Marge van de motor

Bij VW chiptuning wordt er voor gezorgd dat de marge die de fabrikant in de software heeft ingebouwd, weg wordt gehaald. De fabrikant doet dit om ervoor te zorgen dat de motor onder alle (extreme) omstandigheden voldoende kan presteren en daardoor een lange levensduur zal hebben. Daarbij wordt altijd een marge ingebouwd die rekening houdt met bijvoorbeeld een slechte kwaliteit brandstof, slecht onderhoud, met veel of weinig belasting tijdens het rijden of extreme temperaturen. Op het moment dat je door de aanpassingen deze marge weghaalt vervalt dit voordeel. Je zal dan extra rekening moeten houden met deze omstandigheden om de lange levensduur van je motor te kunnen behouden.

Tolerantie van de aandrijflijn

Na de chiptuning ervaar je een krachtigere motor en dat is natuurlijk een prachtig voordeel. Let wel op dat je hierdoor de aandrijflijn meer zult gaan belasten als je deze vrijgekomen extra kracht ook structureel gaat gebruiken. Hierdoor zullen de onderdelen van je motor ook wat sneller slijten dan bij de normale omstandigheden. Naast de slijtage hebben sommige onderdelen ook een bepaalde tolerantie. Daarmee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld de koppeling maar een bepaalde hoeveelheid koppel aankan. Als je de marge die daarvoor is ingebouwd gaat overschrijden na de aanpassingen, zal je in een eerder stadium problemen kunnen ervaren met je motor. EQ Performance kan je uitgebreid uitleggen op welke signalen je moet letten om dit te kunnen voorkomen.

Let op je garantie

Het is belangrijk om te weten dat, wanneer je chiptuning laat uitvoeren door een bedrijf dat niet is goedgekeurd door de fabrikant of de merkdealer, je meestal de (fabrieks)garantie verliest. Ook leasemaatschappijen zijn vaak niet gediend van chiptuning. Bespreek dus altijd goed met de leverancier van je auto of je de garantie behoudt wanneer je kiest voor chiptuning. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en voorkom je de discussie met de leverancier. Zeker wanneer er gebreken naar voren komen die te herleiden zijn naar de aanpassingen die zijn gedaan in de software. Wij geven je in ieder geval wel de garantie op de aanpassing van de software, maar niet op de hardware.

Updates van de software

Zeker bij de nieuwere modellen auto’s worden er met regelmaat updates uitgevoerd voor de software van het motormanagement. Wanneer je jouw auto wegbrengt voor een beurt bij de dealer zal deze software worden geüpdatet. Dat betekent dat de optimalisatie van de motor wordt overschreven. Dat heeft als gevolg dat je weer terug naar het bedrijf moet om nieuwe chiptuning te laten uitvoeren. Dat noem je ook wel hertunen. Wij voeren deze hertuning in de meeste gevallen gratis uit. Informeer dan ook wanneer dit wel en niet het geval is zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Waar kies je voor?

Chiptuning is een mooi middel om je motor nog krachtiger te maken en om het met meer souplesse te laten draaien. Echter moet je wel rekening houden met jouw rijstijl en rekening houden met eerdere slijtage van je motor, als je besluit om veelvuldig gebruik te maken van de extra capaciteit die je tot je beschikking hebt. Bij EQ Performance kun je altijd terecht voor een gedegen advies op maat en de daadwerkelijke chiptuning voor jouw auto. Wij geven je standaard garantie op de aanpassing van de software, maar let dus wel op de gevolgen voor je hardware en de daarbij behorende garantie en kosten die het met zich mee kan brengen.