auto chippenJe weet dat je auto middels chiptuning sneller gemaakt wordt en tegelijkertijd de rij prestaties verbeterd worden. Auto chippen: hoe werkt het? De meeste mensen hebben er inmiddels wel eens van gehoord. Misschien ken je iemand die door zijn auto laten chippen ineens een veel snellere auto heeft. Of wellicht heb je het in een film gezien waarin een ‘nerd’ op een computer wat grafieken tevoorschijn toverde, waarna de race gewonnen kon worden. Deze blog, “Auto chippen: hoe werkt het?”, legt uit wat auto chippen is, welke manieren er zijn en geeft antwoord op de vraag of het geschikt is voor jouw auto.

Stage 1 auto chippen: hoe werkt het?

Er zijn in de basis twee manieren voor het tunen van de auto. Het onderscheid tussen de twee is makkelijk te zien. Bij Stage 1 chiptuning wordt de software van de auto aangepast om de rij prestaties te beïnvloeden. Aan de ‘hardware’, oftewel de fysieke onderdelen van de auto, verandert niets. Naast stage 1 tuning bestaat er de variant stage 1+. Bij deze uitbreiding worden de grenzen nog verder opgezocht en wordt er ook meer doorgemeten. Naast stage 1 tuning is er stage 2 chiptuning, waarbij ook technische aanpassingen gedaan worden. In principe kan de dealer niet direct zien dat de auto ‘gechipt’ is, tenzij er echt naar gezocht wordt. Bij de aanpassingen die EQ Performance doet worden alle veilige normen aangehouden en kun je een kopie van de originele software krijgen. Je kunt deze dan altijd terug laten zetten.

Waarom stage 1 tuning?

Zoals gezegd, bij stage 1 tuning wordt de auto softwarematig aangepast binnen de grenzen van wat mogelijk is. Over het algemeen stelt de fabriek de auto veel minder goed af dan wat mogelijk is. Ook kan met stage 1 tuning het rijcomfort verbetert worden. De auto eerder of juist later laten schakelen, de versnellingsbak te chiptunen en het brandstofverbruik hierdoor omlaag laten gaan. Bij de meeste motoren zit er een verschil van tientallen tot wel meer dan honderd PK voor en na chiptuning. Dit alles gebeurd zonder aanpassingen aan de motor zelf of aan andere onderdelen van de auto. Je kunt door contact op te nemen, of door het formulier op de homepage in te vullen erachter komen hoeveel extra vermogen jouw auto heeft. Kijk hier voor bijvoorbeeld Audi chiptunen en het gemiddelde extra vermogen dat hiermee bereikt kan worden.

Wat is stage 2 auto chippen en hoe werkt dit?

Je begint in de regel altijd met stage 1 chiptuning. Voor de meeste mensen biedt dit namelijk al de gewenste verbetering in vermogen van de auto en een beter rijgedrag. Hobbyisten en autofanaten willen vaak nog een stap verder gaan. Je komt dan uit bij stage 2 chiptuning. Hoe werkt stage 2 auto chiptuning en wat betekent het? Hierbij wordt de ‘hardware’ van de auto veranderd. Er worden turbo’s toegevoegd en de uitlaat kan veranderd worden. Uiteraard is stage 2 chiptuning wel te zien door een autodealer. Het is altijd aan te raden de originele onderdelen te bewaren. Ook kan het zijn dat je aanpassingen doet die een snellere slijtage van andere onderdelen tot gevolg hebben. Het dient dus voorzichtig te gebeuren.

‘Pops and bangs’ chiptuning

Naast verbetering van snelheid en rijgedrag is chiptuning gewoon ontzettend leuk. Voor een beetje autoliefhebber is het een sport om een ‘eigen’ touch aan zijn of haar auto te geven. Tegenwoordig is een grote hit pops and bangs chiptuning. Hiermee wordt het geluid bedoeld tijdens het wegrijden of down schakelen. Die lekkere ‘crackles’ die je hoort en die menig hoofd doen draaien. Dit kan bij een auto waarbij de ECU (Engine Control Unit) ook dingen in de uitlaat regelt aangepast worden. Sommige auto’s zoals nieuwere BMW’s en Porsches hebben dit standaard als functie in het instellingen. We denken graag met je mee over hoe we de beleving van jouw auto kunnen veranderen. Neem gerust eens contact op of kom langs.

Eerste auto met ECU motormanagement

Vanaf de jaren 60 ging men experimenteren met motormanagement software. Het is niet helemaal bekend wanneer de eerste productieauto een ECU voor motormanagement had. De eerste, bekende voorbeelden zijn de Nissan 280Z, Chevrolet Cosworth Vega en VW 411. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder voertuig een ECU en is het gebruik steeds breder geworden. Ook is het uitlezen middels onder andere onze software voor chiptuning makkelijker geworden. Op de computer kunnen de waardes aangepast worden en vervolgens geüpload naar het voertuig.

Wat is het voordeel van chiptuning?

Chiptuning heeft vele voordelen. Je kunt namelijk de auto laten aanpassen aan jouw individuele wensen. Houd je van rustig rijden en van comfort of rijd je vaak lange afstanden? Dan kunnen we kijken dat het brandstofverbruik omlaag gaat en dat de auto sneller omhoog schakelt voor een rustiger rijgedrag. Wil je graag door de buurt rijden met een mooi geluid, snel op kunnen trekken of ga je met jouw auto op het circuit rijden? Ook dan is chiptuning het antwoord. Als je een beetje leuke auto hebt, dan is een keer kijken wat met chiptuning bereikt kan worden zeker aan te raden. Het is zonde om jaren in een auto te rijden terwijl de beleving veel beter kon zijn.

Het chiptuning proces bij EQ Performance

Bij EQ Performance meten we altijd eerst je auto door. We bepalen zo de marges waarin we de aanpassingen kunnen maken. Hierna gaan we aan de slag. Bij de meeste auto’s duurt dit ongeveer 1,5 uur. Je kan er dus op wachten en mocht je dit leuk vinden, kun je gewoon meekijken hoe auto tunen werkt. Ook na de optimalisatie is er altijd tijd voor vragen. Je krijgt sowieso 5 jaar service assist, een optimalisatie bij een dealer update en, mocht de optimalisatie toch niet bevallen, dan kun je binnen 14 dagen je auto weer naar de fabrieksinstellingen terug laten zetten. Je krijgt dan ook nog eens je geld terug. EQ Performance heeft graag tevreden klanten. Lees gerust eens de ervaringen met chiptuning van onze klanten.

Kom langs bij EQ Performance

Je weet nu het antwoord op de vraag “auto chippen: hoe werkt het?”, maar om het echt te ervaren moet je het gewoon doen. Dit kan bij onze vestiging in Leusden, als je zoekt naar chiptuning Amersfoort. We hebben ook een vestiging voor wie zoekt naar chiptunen Rotterdam, je bent dan van harte welkom in Berkel en Rodenrijs. Maak een afspraak om zeker te zijn dat we de tijd voor je hebben.