Wat is chiptuning?Misschien heb je wel eens gehoord van chiptuning. Chiptuning kan jouw auto aanzienlijk verbeteren op verschillende gebieden. Het kan jouw auto krachtiger, sneller en zuiniger maken. Het lijkt misschien onmogelijk, toch is chiptuning iets wat dagelijks gebeurd. Ook hier in Nederland. Ben je benieuwd hiernaar en heb jij jezelf wel eens de vraag gesteld: wat is chiptuning en wat kost het? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees snel verder en ontdek alles wat je wilt weten over chiptuning.

Chiptuning, wat is het precies?

Chiptuning gaat eigenlijk over het verbeteren van een auto. Dit wordt niet gedaan door een standaard automonteur. Het verbeteren gaat een stukje anders dan wanneer er een band wordt gewisseld of olie wordt bijgevuld. Chiptuning gaat, zoals de naam het ook wel aangeeft, over de chip van de auto. Er zit namelijk een motorchip in iedere auto. Deze chip zorgt er voor dat alles wat van jouw auto verwacht wordt, ook gebeurt. Die chip kan worden verbetert.

Jouw auto wordt dus aangestuurd door software, welke via de chip verspreid wordt. Net zoals de software van een telefoon, kan je de software van een auto ook updaten. Als je merkt dat jouw auto wat minder presteert, is een software update zeker de moeite. Een auto verbeteren die het niet meer zo goed doet, is natuurlijk heel fijn. Daar houdt het echter nog niet bij op. Je kunt ook een nieuwe auto laten verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan meer trekkracht en een efficiëntere verbranding. Dat is allemaal mogelijk met chiptuning.

De fabrikant maakt de software op basis van de kwaliteit en prijs van de auto. Vaak zie je dat hoe duurder de auto is, hoe meer vermogen hij heeft. Daarom stellen fabrikanten het vermogen bij duurdere auto’s anders in dan bij goedkopere auto’s. Dat betekent dat jouw auto dus een stuk sneller kan dan dat deze nu gaat.

Hoe werk chiptuning precies?

Bij chiptuning van EQ Performance wordt dus gekeken naar de software van de motorcomputer. Deze software wordt gelezen door iemand die dit begrijpt. Daarna wordt er gekeken naar wat er verbeterd kan worden. Dit wordt natuurlijk ook op basis van jouw wensen gedaan. Wat wil jij graag verbeteren aan jouw auto?

Jouw auto wordt door het aanpassen van de software geoptimaliseerd. Het is niet zo dat jouw auto alleen in theorie beter wordt. Je merkt het ook op de weg. Bij sommige auto’s is het nodig om ze een aantal kilometer ‘in te rijden’, voordat je verschil merkt. Echter, bij de meeste auto’s merk je het verschil al bij de eerste paar kilometer.

De verschillende soorten van chiptuning

Wat je net hebt gelezen over het analyseren en verbeteren van de software, valt onder EQ power. Dit is een vorm van chiptuning. Naast EQ power zijn er nog twee andere vormen. Namelijk automaat optimalisatie en de vermogensmeting.

Automaat optimalisering is speciaal voor de auto met automaat. Er wordt dan uitgebreid gekeken naar het schakelen van de automaat. Deze kan in het algemeen worden verbetert. Daarnaast kun je deze ook nog specifiek instellen. Zo heb je de ideale snelheid van het schakelen wat bij jou past.

Bij vermogensmeting wordt er specifiek gekeken naar de motor. Zoals het woord al zegt, wordt het vermogen van de motor gemeten. Op basis van die meting kan er een advies gegeven worden voor chiptuning. Ook na de chiptuning kun je weer het vermogen laten meten. Dan kun je precies zien wat de chiptuning voor jouw auto gedaan heeft.

Wat bereik je met chiptuning?

Chiptuning kan veel verschillende voordelen hebben;

  • Brandstofbesparing: Door chiptuning kan jouw auto efficiënter omgaan met de verbranding. Jouw auto wordt dus eigenlijk zuiniger. Hoeveel je precies kunt besparen, hangt af van de auto die je hebt.
  • Persoonlijke aanpassing: Met chiptuning kun je jouw auto helemaal persoonlijk aanpassen. Het is niet dat je maar uit een paar opties kan kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wanneer jij doorgeeft wat je precies wilt, wordt dat voor jou geregeld!
  • Snellere schakeling: Bij de automaat optimalisatie kun je het schakelen sneller laten gebeuren door chiptuning. Ook dit is aanpasbaar naar jouw persoonlijke voorkeur.
  • Meer kracht: Bij chiptuning heb je de keuze om het vermogen te verbeteren. Het vermogen van jouw auto gaat vooral over de kracht. De kracht bepaald hoe snel je kunt rijden en ook hoe snel je kunt optrekken.

Hoeveel kan jouw auto verbeteren?

Het is fijn om te weten wat je precies kunt verbeteren bij jouw auto. Bij elke auto is de verbeteringsmarge anders. De ene auto kan meer vermogen krijgen dan de ander. Op de site kun je kijken hoe dat bij jouw auto zit. Dit doe je heel simpel door jouw kenteken in te vullen. Er wordt zo snel mogelijk gekeken naar de mogelijkheden van jouw auto. Uiteraard wordt dit ook zo snel mogelijk aan jou doorgegeven.

Hoeveel kost chiptuning?

Omdat elke auto anders is, is de prijs van chiptuning ook bij elke auto anders. Het beste is om daarom een offerte aan te vragen, dan weet je precies hoeveel een chiptuning kost. Om toch een antwoord te kunnen geven op de vraag; wat kost chiptuning? Kan het tot rond de 400 euro oplopen. Bij jouw auto kan dat echter een stuk lager zijn. Er zijn namelijk ook auto’s die gedaan kunnen worden voor 300 euro.

Is chiptuning wel veilig?

Er zijn bepaalde EU emissie eisen over chiptuning. Chiptuning is legaal, als het binnen deze eisen blijft. Daarom is het altijd belangrijk om een betrouwbaar bedrijf te vinden voor chiptuning. Een goed bedrijf houdt zich aan de eisen. Je kunt er dan op vertrouwen dat alles wat het bedrijf doet, wettelijk is toegestaan. Als jouw auto vervolgens wordt gecheckt, bijvoorbeeld bij de APK, hoef jij je dus nergens zorgen over te maken, dat is een garantie van ons naar jou.

Ook achter het stuur is chiptuning veilig. Chiptuning zorgt voor meer trekkracht en ook meer vermogen en blijft tegelijkertijd veilig. Met een veilige chiptuning houd jij je aan de wet en zit je ook veilig achter het stuur.