AMSTERDAM – Volkswagen hangt een miljardenclaim boven het hoofd van Nederlandse autobezitters. Bezitters van een sjoemeldiesel van het merk Audi, Seat, Skoda, Porsche of Volkswagen willen een vergoeding die kan oplopen tot de aanschafprijs van hun auto.

Dat zegt Guido van Woerkom, voormalig ANWB-baas en bestuurslid van Stichting Volkswagen Car Claim vandaag in De Telegraaf. De stichting eist in het uiterste geval ontbinding van het koopcontract, waardoor bezitters van een sjoemeldiesel hun auto kunnen inleveren bij de garage en de nieuwprijs terugkrijgen. Dat zou Volkswagen een schadepost tot 4,5 miljard euro opleveren. „We hebben een grote kans van slagen”, zegt Van Woerkom. „Volkswagen heeft namelijk al toegegeven onrechtmatig te hebben gehandeld. Dat is in het consumentenrecht genoeg reden voor ontbinding van het koopcontract.”

Volkswagen heeft gedupeerden aangeboden de auto kosteloos aan te passen. Autobezitters die hiervan gebruik hebben gemaakt, klagen echter dat de wagen na die ingreep veel slechter presteert. Een ander goed alternatieve voor betere prestaties is chiptuning.

Bron: Telegraaf – 13 juni 2017